Tervetuloa!

Blogi luotiin alunperin meidän vaihto-opiskelua varten. Vietettiin siis ajanjakso 22.12.2010-27.5.2011 Bangkokissa (ja muutamassa muussa Aasian maassa) tiukan opiskelun parissa :)
Blogin kirjoittaminen jäi kuitenkin päälle ja täältä voi seurata elämää ja matkustelua sen jälkeenkin. Meidät kaksi tapaa jossain määrin myös täällä.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kuka on rikkonut Bangkokin sään?

Näkymä Saigonin keskustasta
 (Ylläolevasta kuvasta saattaa ehkä saada vähän virheellisen käsityksen kaupungista, sillä kuvassa näkyvät pilvenpiirtäjät ovat suunnilleen kaupungin ainoat)

Reunification Palace

Päivitellään blogia jo nyt päivällä, vaikka tarkoitus oli päivitellä vasta illalla auringon laskettua. Joku on kuitenkin onnistunut rikkomaan Bangkokin sään, koska täällä on ilmeisesti ollut meidän vajaan 2 viikon reissun aikanakin huonoa säätä ja nyt parhaillaan sataa ja ukkostaa taas kovaa. Torstaiksi on ennustettu sadetta ja vain 26 astetta. Yöksi on ennustettu 17 :O! Maaliskuun päivän ylin keskilämpötila on siis Bangkokissa 35 asteen tuntumassa ja päivän alin keskiarvo jossain 25 tuntumassa. Pitääkö tässä kohta mennä ostamaan untuvatakkia kaupasta?!?! Ja jo ennen tätä reissua täällä oli muutaman viikon huonot kelit. Pitkään unelmoitu päivä uima-altaalla joutuu siis odottamaan :(
Opas ujuttautuu yhteen Cu Chin tunneliin
Summaillaan kuitenkin tässä tekstissä juuri päättynyt reissu tarkemmin kasaan ja laitetaan kuvat mukaan. Eli toistoa on vähän luvassa, mutta koittakaa kestää :)

Phu Quoc
Ho Chi Minh Citystä, eli Saigonista, tykättiin kovasti. Siellä siis oli paljon puistoja ja leveitä jalkakäytäviä, joka tuli meille ainakin ihan yllätyksenä. Kuviteltiin, että kaupungissa on paljon pieniä ja ahtaita katuja ja järjetön määrä mopoja. No mopoja olikin järjetön määrä, taisi olla n. 2 miljoonaa jos oikein muistetaan. Varsinkin tien ylitys joenvarteen mennessä tuntui olevan vähän enemmän herran hallussa :). Saigon oli myös yllättävän pienen oloinen kaupunki, tai ainakin kaikki ns. nähtävyydet olivat lähes vieri vieressä. Pidemmän päälle siellä voisi käydä siis aikakin pitkäksi.
Phu Quocin auringonlasku

Phu Quocista taas tykättiin erittäin paljon, vaikka majoitus saarella onkin, suhteessa hotellien tasoon, tosi kallista. Erityisenä plussana mainittakoon, että siellä oli vähän ihmisiä ja paljon tilaa rannoilla! Ehkä se vähän vaikuttaa, että pisin (ja paras?) ranta on ilmeisesti sen 20 km pitkä. Phu Quocin ilmasto oli kyllä erittäin mielenkiintoinen. Yleensä öisin aina satoi, aamulla paistoi aurinko, keskipäivällä taas satoi ja iltapäivästä taas oli ihan pilvetöntä :D. Todella mieletöntä, sää muuttui ihan minuuteissa! Ja sade ei tosiaan ollut ihan sieltä kevyimmästä päästä. Mielestämme saari oli kuitenkin ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, vaikka majoitus olikin hieman kalliimpaa ja lauttakin maksoi reilu 20 euroa edestakaisin.
Päästiin poseeraamaan paikallisten kanssa :D

Chau Doc oli myös erittäin mukavan oloinen paikka, jossa turismia ei juuri ole. Turisteille paikka on yleisesti vain yhden yön pysähdyspaikka ennen venematkaa Phnom Penhiin. Me ei tehty asiassa poikkeusta :). Yleisesti Vietnam oli aika erilainen paikka, kuin Thaimaa. Vietnamilaiset tiedostavat länsimaalaisten varallisuuden varmaan parhaiten kaikista Kaakkois-Aasian kansalaisista. Välillä tuntui, että jopa yliarvioivat sitä. Mutta kuten aiemmissa teksteissä todettiin, niin kun kyseessä ei ollut vietnamilaisten toimeentulo, niin paikalliset olivat mukavaa porukkaa! Ja meidän reissu oli muutenkin todella nopea pintaraapaisu maasta ja sen asukkaista keskittyen turistipaikkoihin. Paikallisesta kulttuurista jäi vielä paljon opittavaa!
Näkymiä venematkalta Chau Docista Kambodzan rajalle

Kambodzassa käytiin vain kahdessa suosituimmassa turistipaikassa eli pääkaupunki Phnom Penhissä ja Angkorin temppeleiden kaupungissa Siem Reapissa. Maaseutua ei nähty kuin bussin ikkunasta ja meistä se muistutti aika paljon Laosin maaseutua. Jotta pystyisi kunnolla tutustumaan Kambodzaan, niin aikaa pitäisi olla paljon enemmän, kuin meillä oli käytössä ja sitä pitäisi käyttää vierailemalla maaseudulla pikkukylissä ja kaupungeissa! Kambodzassa on yleisesti käytössä jenkkidollarit ja niitä saa jopa pankkiautomaateista! Virallista valuuttaa, eli Kambodzan rieliä käytettiin vain käytännössä vaihtorahana alle dollarin summissa. Pääsääntönä oli, että 1 US$ oli 4000 rieliä. Jopa tavallisissa ruokakaupoissa hinnat olivat dollareissa! Kambodzassa on suurin osa teistä erittäin huonossa kunnossa vieläkin. Suosituimmilla turistireiteillä, kuten Siem Reapista Thaimaan rajalle sekä Phom Penhiin, oli tie kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta muualla tiet olivat välillä aikamoista kinttupolkua ja ajonopeus erittäin hidas. Liikenne Kambodzassa oli kyllä kaaottisinta, mitä ollaan missään maailmassa nähty. Jopa siis kaaottisempaa kuin Istanbulissa! Minkäännäköisiä liikennesääntöjä ei tuntunut olevan ja mopot rikkoivat niitä muutamia, mitä autot saattoivat noudattaa :D! Risteyksissä ihmiset eivät edes katsoneet kääntyessään, vaan menivät vain suoraan katsomatta tielle vaikka stop-merkin takaa. Muutenkin liikennevaloja ei ihan aina muistettu kunnioittaa ja yksisuuntaiset kadut sekä kaistaviivat olivat lähinnä muodollisuus :D.

Killing Fields, Phnom Penh
Phnom Penhin rantakatu
Kaikenkaikkiaan tykättiin ehkä Kambodzasta vähän enemmän kuin Vietnamista. Maat olivat kyllä hyvin samankaltaisia. Molemmissa oli aikamoisen sekainen liikenne, Kambodzassa kyllä paljon pahempi sekä molemmissa oli myös paljon voimakkaampi myyntikulttuuri, kuin Thaimaassa. Suurimpana erona thaimaalaisiin verrattuna on asiakkaaseen koskeminen, johon ei olla vielä Thaimassa törmätty kertaakaan. Myyntityrkyttämisessä vietnamilaiset kyllä vievät voiton :D! Kambodzan katukuvassa pisti silmään useat kerjäläiset, joilla useilla puuttui joku raaja. Tämä johtuu siitä, kun Vietnamin sodassa USA pommitti myös Kambodzaa todella paljon ja maaperään jäi todella paljon räjähtämättömiä miinoja ja pommeja. Varsinkin maan länsiosissa on vieläkin todella vaarallista liikkua merkattujen polkujen ulkopuolella, sillä räjähtämättömiä pommeja on edelleenkin järjetön määrä!
Wat Phnom

Reissu antoi meille kyllä läjäpäin elämyksiä ja kokemuksia! Oltiin todella tyytyväisiä reissuun, vaikka matkanteko kohteiden välillä olikin aikamoisen tuskaista joka ainut kerta :D. Matkustusaikaa kertyi meille 12 päivän aikana todella paljon ja noin pitkän reitin tekemiseen voisi suositella ainakin tuplasti pidempää aikaa! Voitte kuvitella, ettei ihan kauheasti hilluttu yömyöhään baareissa, kun myöhäisin herääminen oli klo 8.30 ilman herätyskelloa. Muita herätyksiä oli mm. 4.30 herääminen lentokentälle matkaan lähtiessä, 4.30 herääminen Angkor Watin auringonnousuun, 5.00 herääminen tavallisesta istumabussista Rach Gian kaupungissa jne. :D. Harvoimpa on esim. eilinen 6.30 herätys tuntunut jopa kohtuullisen helpolta :D! Onneksi ollaan aamuvirkkuja!
Suvi haikeasti katselee Central Marketia Phnom Penhissa

Matkustusaikoja: Lentokoneella vain 1,5 tuntia Bangkokista Ho Chi Minh Cityyn. Bussilla yhteensä n. 25 tuntia ja veneellä yhteensä n. 13 tuntia. Venematkat käsittivät 8 tuntia välillä Chau Doc ja Phom Penh (n. 150 km) sekä 5 tuntia väliä Rach Gia - Phu Quoc - Rach Gia (reilu 100km per suunta). Bussilla taas matkattiin Saigonista Rach Giaan (7 tuntia, vajaa 300 km), Rach Giasta Chau Dociin (3,5 tuntia 130 km), Phom Penhistä Siem Reapiin (6 tuntia 250 km) sekä Siem Reapista Bangkokiin (9 tuntia 415 km). Tähän päälle vielä odottelut rajalla sekä kävelyt, pyöräilyt, tuktukit, mopotaksit yms. siirtymiset kaupungin sisällä. Mutta pelkästään yllämainituilla matkustusaikaa kertyi yhteensä n. 40 tuntia + odottelut päälle! Kilometrejä maankamaralla kertyi lähemmäs 1500 ja lisäksi siis kaikki siirtymiset vielä kaupunkien sisällä! Eli siis kohtuullisen paljon matkustamista 12 päivässä :D! Madventureseja lainataksemme, me ei tosiaan oltu lomalla, vaan matkalla!

Olo on siis erittäin onnellinen ja väsynyt. Nyt on siis vielä tämä ja huominen päivä aikaa hengähtää, kunnes tiistaina on TAAS koulupäivä! Saadaan maanantaina tai tiistaina taas tuttuja kylään, kun Jere tulee lopettelemaan reissuaan tänne vajaaksi viikoksi ennen paluutaan Suomeen.

Ps. Kiitokset kaikille lukijoille. 2000 kävijän raja rikkoutui jo muutama viikko sitten ja tän 2 viikon reissun aikana kävijöitä oli todella paljon! Johtuukohan siitä, että kerrankin jaksettiin päivittää blogia vähän ahkerammin? :D

Pps. Koska tää blogiohjelman kuvanlataus on niin ärsyttävä, niin lisäkuvia kandee kärkkyä vähän myöhemmin facebookista, jonne koitetaan lisäillä niitä lähitulevaisuudessa

Ppps. Nyt alkoi aurinkokin paistamaan täällä, joten päästään sittenkin uima-altailemaan !!! :)

3 kommenttia:

  1. On teillä ollut mahtavat loma(matkailu)päivät!

    VastaaPoista
  2. Eetulle nimpparionnittelut Turengista!!!!!!

    VastaaPoista
  3. Oli kiva mahtavat matkailupäivät kieltämättä! Ja Eetu on kovin otettu nimpparionnitteluista :D

    VastaaPoista